Lyssna

1 daler, Stockholm, Gustav I Vasa, 1534

Myntet i montern är en daler präglad vid myntverket i Stockholm 1534. Dalern var ett internationellt handelsmynt, baserat på att myntet skulle hålla en viss silverhalt och vikt. Daler kommer från valören taler som präglades för första gången 1518 i Joachimstal i nuvarande Tjeckien.

1534 var det första året dalern präglades i Sverige. Samma år började man också att prägla halvdalrar och kvartsdalrar. Att man började prägla dalrar i Sverige finns det flera anledningar till. Dalrar användes bland annat till att betala legotrupper och att hjälpa den danske kungen Kristian III ekonomiskt i inbördeskriget mot anhängare till den avsatta kungen Kristian II, som också understöddes av bland annat Lübeck. Inbördeskriget brukar kallas Grevfejden (1534–1536) efter Kristian II:s befälhavare greve Kristoffer av Oldenburg.

1534 präglades dalermynt med fyra olika motiv som har fått namnen Baretten, Kronan, Svärdet och Spiran. Silvret till dalermyntningen kom från Sala silvergruva i Västmanland. Myntet i montern är av typen som kallas ”Spiran” och tillverkades både 1534 och 1535. På åtsidan (framsidan) ses kungen i bröstbild med kappa. Kungen har kungliga attribut som krona, spira och riksäpple. I fältet ses också årtalet 1534 delat av bilden. Frånsidan (baksidan) visar det krönta stora riksvapnet med en hjärtsköld med ätten Vasas vapen, vasen.

Upphov: Helena Bonnevier, Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet/SHM (CC BY 4.0)

Föremålsnummer: 106596_KMK
Material: Silver
Vikt: 28.96 g

<   5 av 20  >